Wednesday, November 18, 2015

Συχνές ερωτήσεις StuFi

- Πως κάνω αίτηση για StuFi;
Η αίτηση για StuFi γίνεται μέσω του StudieLink (προτιμήστε το) και η DUO επικοινωνεί μαζί μας μέσω γράμματος για τα δικιολογητικά που χρειάζονται ή αυτοπροσώπως μετά από ραντεβού σε ένα από τα παραρτήματα της DUO (http://www.duo.nl/particulieren/klantenservice/contact/servicekantoren/servicekantoren.asp).

- Γιατί να προτιμήσω την Online αίτηση;
Αν είστε κλασσική περίπτωση μπορείτε να πάτε σε ένα από τα παραρτήματα. Αν όχι καλύτερα να το κάνετε μέσω Ίντερνετ διότι πολλές φορές από άγνοια οι υπάλληλοι στα παραρτήματα έχουν αρνηθεί να δεχθούν/παραλάβουν αιτήσεις έως ότου τις θεωρήσουν σωστές ή πλήρης. Ενώ όταν η αίτηση γίνει online, ακόμα και όταν περάσουν μήνες μέχρι να λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις η ημερομηνία έναρξης του δικαιώματος σε StuFi είναι η μέρα που κάνατε την αίτηση και παίρνετε τα χρήματα αναδρομικά.

- Πότε να κάνω την αίτηση;
Από τη στιγμή που υπογράφετε το συμβόλαιο εργασίας και είστε ήδη φοιτητές (όχι πριν την εγγραφή σας λοιπόν στο Ολλανδικό πανεπιστήμιο) μπορείτε να καταθέσετε την αίτηση. Γι'αυτό το λόγο μερικοί επιλέγουν να έρθουν στην Ολλανδία 2-3 μήνες πριν την έρναρξη των σπουδών τους για να βρουν δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση λάβετε υπόψιν, όμως, τις δυσκολίες ανεύρεσης σπιτιού (προτιμήστε για αυτή την περίοδο ένα υπενοικιαζόμενο δωμάτιο που είναι πιο ευέλικτα και διαθέσιμα). Αν έχετε εγγραφεί ήδη στο πανεπιστήμιο μες στο καλοκαίρι και έχετε ήδη δουλειά μπορείτε να κάνετε την αίτηση μες στο καλοκαίρι, αλλά με έναρξη ισχύως από 1η Σεπτέμβρη.

- Αν τελικά δικαιούμαι StuFi πόσο γρήγορα θα πάρω τα χρήματα;
Και στην Ολλανδία υπάρχει γραφιοκρατία. Και ειδικά στην περίοδο Ιούνιο - Σεπτέμβριο η DUO είναι πολύ απασχολημένη με τις αιτήσεις όλων των φοιτητών της Ολλανδίας. Μπορεί να πάρει και 3 μήνες να εγκριθεί η αίτηση. Γι' αυτό φροντίστε τον πρώτο καιρό να έχετε χρηματικά αποθέματα για να επιβιώσετε και μην βασίζεστε στην DUO (παρόλο που θα πάρετε τα χρήματα αναδρομικά από την ημερομηνία αίτησής σας περίπου). Παρά της πιθανότητες για φοιτητικό επίδομα στην Ολλανδία, ένα μάστερ στο εξωτερικό παραμένει μια ακριβή υπόθεση και ακόμη και τώρα δεν είναι δυστυχώς μια επιλογή για όλους τους Έλληνες.

- Μπερδεύτηκα, τελικά τι δικαιούμαι και τι είναι προαιρετικό;
> Basisbeurs (περίπου 270€ το μήνα): το παίρνουν όλοι όσοι δικαιούνται StuFi. Είναι επίδομα.
> Aanvullende Beurs (1-250€ το μήνα): πρέπει να το ζητήσεις αν πιστεύεις ότι το δικαιούσαι. Εξαρτάται από το εισόδημα των γονιών. Είναι επιδομα.
>  Lening (έως 290€ το μήνα): έξτρα δάνειο που το ζητάς αν θέλεις (μόνο για όσους έχουν δικαίωμα σε StuFi). Έχει χαμηλό επιτόκιο και η αποπληρωμή ξεκινά 2 χρόνια μετά την αποφοίτησή σου και εξαρτάται από το εισόδημά σου.
> Collegegeldkrediet (όσο είναι τα δίδακτρά σου το μήνα): Δικαίωμα σε αυτό το δάνειο έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ασχέτως αν δουλεύουν ή όχι στην Ολλανδία.
Αναλυτικά τα ποσά:  http://www.duo.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/bedragen.asp

- Είμαι φοιτητής Εράσμους ή έρχομαι μόνο για πρακτική ή ένα κομμάτι της διπλωματικής μου. Δικαιούμαι StuFi;
Κατά πάσα πιθανότητα όχι, διότι θεωρητικά είσαι φοιτητής/ια του ελληνικού πανεπιστημίου. Μόνο full-time φοιτητές των ολλανδικών πανεπιστημίων δικαιούνται StuFi. Μπορείς παρόλα αυτά να στείλεις ένα e-mail και να ρωτήσεις. Προσπάθησε να είσαι όσο πιο ακριβής και ξεκάθαρος γίνεται στην περιγραφή σου.

- Πως αποκτώ την Studenten-OV-chipkaart?
Με την έκγριση του StuFi θα σου έρθουν και οδηγίες για το πως θα φορτώσεις στην προσωπική σου OV-chipkaart το προϊόν για τις δωρεάν μεταφορές. Άρα αν δεν έχεις ήδη παρείγγειλε μια personal OV chipkaart. Η κάρτα έκπτωσης των τραίνων ας πούμε είναι ακριβώς αυτό. Αλλιώς παρείγγηλε από το www.ov-chipkaart.nl Μετά μπες στο duo.nl με το DigID σου και δήλωσε τον αριθμό της κάρτας σου στο σύστημα ώστε να τη συνδέσει με το προϊόν. Μετά από μερικές μέρες πηγαίνεις σε ένα από τα αυτόματα μηχανήματα του NS και φορτώνεις το προϊόν στην κάρτα σου. Πλέον μπορείς να ταξιδεύεις δωρεάν ΔΕ-ΠΑΡ ή ΠΑΡ-ΚΥ ανάλογα τι έχεις επιλέξει.

- Πήρα μερικούς μήνες το δάνειο. Μπορώ να το σταματήσω;
Τα δάνεια μπορείς να τα σταματάς και να τα ξεκινάς όποτε θέλεις μέσω του DUO.nl με το DigID σου. Το ίδιο ισχύει και για το StuFi και το προϊόν δωρεάν μετακινήσεων (studentenreisproduct), αν και αυτά είναι δωρεάν οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα σταματήσεις.

- Για πόσο χρόνο δικαιούμαι το StuFi;
Έχουμε την πληροφόριση ότι το StuFi το δικαιούσαι τόσο καιρό όσο ο Ολλανδός φοιτητής, παρόλο που ξεκίνησες τις σπουδές σου εδώ από το μάστερ και μετά. Επομένως για θεωρητικές σχολές 4 χρόνια και για Πολυτεχνικές σχολές 5 χρόνια. Αυτή την πληροφορία, όμως, την μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη γιατί προφανώς εδώ πρόκειται για νομικό καινό και μπορεί ανά πάσα να καλυφθεί και να ζητηθούν τα χρήματα πίσω. Σε κάθε περίπτωση έχεις σίγουρα δικαίωμα σε StuFi τουλάχιστον τόσο χρόνο όσο διαρκεί το μάστερ σου.


- Το συμβόλαιό μου δεν λέει πόσες ώρες δουλεύω ή λεει 0 ώρες.
Η DUO δεν έχει σταθερή τακτική σε αυτό. Άλλα παραρτήματα δέχονται την αίτηση με το συμβόλαιο + 1 αναλυτική μισθού (salarisstrookje = salary slip) άλλα με 3 τουλάχιστον. Την αναλυτική μισθού στη δίνει ο εργοδότης σου κάθε μήνα. Εκεί αναφέρεται πόσες ώρες έχεις δουλέψει, πόσα χρήματα πήρες και πόσα πήγαν σε φόρους.

- Μόλις εγκριθεί η αίτησή μου τέλειωσα με την γραφειοκρατία;
Όχι. Κάθε Ιανουάριο η DUO σου ζητάει να τους στείλεις φωτοτυπίες από όλα τα salary slips του περασμένου έτους για να δει αν πραγματικά δούλεψες 32 ώρες κάθε μήνα. Αν κάποιον μήνα προκύπτει ότι δούλεψες λιγότερο, θα σου ζητήσει τα λεφτά εκείνου του μήνα πίσω.

- Πως αποδεικνύω το εισόδημα των γονιών μου (μόνο για Aanvullende Beurs);
Κάθε φθινόπωρο ή όταν κάνεις αίτηση για Aanvullende Beurs η DUO θα σου ζητήσει τα εκκαθαριστικά των γονιών σου. Θεωρητικά πρέπει να μεταφραστούν και να μπει apostille πάνω. Όμως πολλοί φοιτητές στέλνουν μια απλή φωτοτυπία του εκκαθαριστικού και απλά μαρκάρουν πάνω στα εκκαθαριστικά το όνομα, το οικονομικό έτος και το συνολικό εισόδημα και το συνοδεύουν με ένα γράμμα που λέει απλά "Το συνολικό εισόδημα του πατέρα μου κατά το έτος ΧΧΧΧ ήταν ΧΧΧΧΧ€" και η DUO το δέχεται.


- Οι γονείς μου είναι χωρισμένοι.
Ούτως ή άλλως η DUO στέλνει ξεχωριστά τα γράμματα που αφορούν τον κάθε γονιό και ζητάει ξεχωριστά τα δικιολογητικά για τον κάθε γονιό είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι. Επομένως σε αυτή την περίπτωση στέλνεις τα δικιολογητικά του ενός γονέα και για τον άλλο γονέα στέλνεις ένα γράμμα με το οποίο δηλώνεις ότι δεν έχεις πια καμία επαφή με τον συγκεκριμένο γονέα. H DUO βλέπει έτσι κι αλλιώς ότι το όνομα του γονέα δεν είναι πάνω στο εκκαθαριστικό.


- Ποιο είναι το όριο του εισοδήματος των γονιών μου για να πάρω aanvullende beurs και πόσο aanvullende beurs μπορώ να πάρω;
Το ύψος του aanvullende beurs εξαρτάται από το εισόδημα των γονιών. Γενικά με εισόδημα περίπου έως και 42.000€ δικαιούσαι έστω και ένα ελάχιστο aanvullende beurs. Για να δεις πόσο aanvullende beurs μπορείς να λάβεις βάσει του εισοδήματος των δικών σου γονιών αντικατάστησε τα πρώτα δύο μηδενικά σε αυτή τη φόρμα με το εισόδημα του πατέρα και της μητέρας αντίστοιχα:

http://www.duo.nl/studiepunt/rekenprog/FIP112_S01.asp?jaar=2013&periode=1


- Δουλεύω full-time δίπλα στις σπουδές μου. Δικαιούμαι StuFi;
Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ωρών εργασίας· μόνο κατώτατο. Άρα και η πλήρους απασχόλησης εργασία σου δίνει δικαίωμα StuFi. Αρκεί συνολικό ετήσιο εισόδημά σου από αυτή την εργασία να μην ξεπερνά τα 13.000€ περίπου το χρόνο:

http://www.duo.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/bijverdienen.asp#Hoeveel_mag_je_bijverdienen

No comments:

Post a Comment