Wednesday, November 18, 2015

Συχνές ερωτήσεις Huurtoeslag

- Ποιος δικαιούται το επίδομα ενοικίου (huurtoeslag);
Το επίδομα δικαιούνται δικαιούνται όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας που είναι γραμμένοι στον Δήμο και έχουν χαμηλό εισόδημα. Άλλες κύριες προϋποθέσεις είναι το ενοίκιο να μην είναι πολύ υψηλό, αλλά ούτε και πολύ χαμηλό και να έχεις τη δική σου διεύθυνση.

Αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις εδώ:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/

- Ποια είναι τα όρια για το ύψος του ενοικίου;
Για το 2017 το όριο για νέους ως 23 ετών είναι 223€ και από 23 ετών και άνω 710€. Τα όρια μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/huur-en-servicekosten/

- Ποιο είναι το ανώτατο εισόδημα;
Το ανώτατο εισόδημα για το 2017 είναι 22.200€. Επίσης ορίζεται ότι μπορείτε να έχετε το πολύ 21.139€ σε καταθέσεις (στην Ολλανδία ή στο εξωτερικό). Αναλυτικά τα ποσά εδώ:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/uw-inkomen-is-niet-te-hoog-voor-de-huurtoeslag/

- Ποιο είναι το ύψος του huurtoeslag;
Εξαρτάται από το νοίκι σας και το εισόδημά σας. Βάζοντας τα στοιχεία σε αυτό τον calculator (proefberekener) μπορείτε να δείτε πόσο huurtoeslag θα πάρετε.

http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

- Δεν μένω μόνος.
Οι συγκάτοικοι και γενικά όσοι είναι γραμμένοι στην διεύθυνση αυτή μετράνε στα κριτήρια του εισοδήματος. Τα όρια του ενοικίου δεν αλλάζουν και το όριο των καταθέσεων είναι το ίδο αλλά προστίθενται οι συνολικές καταθέσεις όλων των συγκατοίκων. Το ίδιο συμβαίνει και για το όριο του συνολικού ετήσιου εισοδήματος, αλλά το όριο αυτό είναι πιο υψηλό για πολλά άτομα απ' ό,τι για ένα. Αναλυτικά τα ποσά σε περίπτωση άνω του ενός κατοίκου εδώ:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/uw-inkomen-is-niet-te-hoog-voor-de-huurtoeslag/

 Οπότε όπως καταλαβαίνετε όσο πιο πολλά άτομα τόσο πιο μικρές οι πιθανότητες το συνολικό εισόδημα να είναι κάτω από το ανώτατο όριο.

- Το παίρνουμε όλοι οι συγκάτοικοι το επίδομα;
Το επίδομα το παίρνει όλο το νοικοκυριό σαν σύνολο (οπότε όταν μιλάμε για ποσά εννοούμε συνολικά, πχ νοίκι, εισόδημα κτλ και όχι ανά άτομο, εκτός αν αναφέρεται ρητά) αλλά το αιτείται και το λαμβάνει στο λογαριασμό του κάθε μήνα ένας μόνο συγκάτοικος ή αν η εταιρία-ιδιοκτήτης παρέχει αυτή τη δυνατότητα το επίδομα πάει στην εταιρία και η εταιρία ζητά από τον ενοικιαστή κάθε μήνα μόνο τη διαφορά. Παρόλ'αυτά τα ονόματα όλων των συγκατοίκων (και πιθανόν και τα εισοδήματα) πρέπει να δηλωθούν κατά την αίτηση και να υπογράψουν (ηλεκτρονικά) όλοι.

- Οι φοιτητές τι εισόδημα έχουν;
Οι περισσότεροι φοιτητές θεωρείται ότι έχουν μηδέν εισόδημα. Τα επιδόματα ή η βοήθεια από τους γονείς δεν θεωρούνται εισόδημα.

- Ο κάθε συγκάτοικος έχει δικό του συμβόλαιο. Δικαιούμαστε το επίδομα;
Όχι. Αυτό το είδος κατοικίας λέγεται kamers και δεν έχει δικαίωμα σε huurtoeslag. Πρέπει όλοι οι συγκάτοικοι να είναι μέσα στο ίδιο συμβόλαιο. (Εξαίρεση είναι ελάχιστες εστίες και woninggroepen ανά την Ολλανδία που έχουν πάρει ειδική έγκριση από το κράτος. Σε αυτή την περίπτωση σας ειδοποιεί η εταιρία-ιδιοκτήτης ότι το δικαιούστε).

- Είμαι μόνο εγώ στο συμβόλαιο και ο συγκάτοικός μου υπομισθώνει (υπενοικιάζει) ένα δωμάτιο από μένα. Δικαιούμαι το επίδομα;
Ναι. Οι υπομισθωτές (subrenters/onderhuurders) δεν θεωρούνται συγκάτοικοι, τα εισοδήματά τους δεν συνυπολογίζονται για το επίδομα και δεν χρειάζεται να υπογράψουν την αίτηση για το επίδομα.

- Έχω δικό μου νούμερο (διεύθυνση), αλλά μοιράζομαι την κουζίνα ή την τουαλέτα με άλλο διαμέρισμα. Δικαιούμαι το επίδομα;
Όχι. Μόνο το μπάνιο επιτρέπεται να μοιράζεστε για να δικαιούστε το επίδομα. Η κουζίνα και η τουαλέτα πρέπει να είναι ιδιωτική. Αν είναι έξω από το υπόλοιπο σπίτι, πρέπει να έχει την δυνατότητα να κλειδώνει εξωτερικά. Πολλές φορές δε, η διαφορετική αρίθμηση των σπιτιών σε τέτοια κτίρια είναι εικονική και όχι επίσημη. Και μερικές φορές υπάρχουν και κάποια κτίρια-εξαιρέσεις. Τι θεωραίται "ανεξάρτητη κατοικία" ορίζεται εδώ:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/welke-woningen-huurtoeslag/

- Ο ιδιοκτήτης είναι επίσης γραμμένος στο σπίτι ή μένει από κάτω. Θεωρείται συγκάτοικος;
Ισχύουν όλοι οι κανόνες που προαναφέρθηκαν. Όποιος είναι γραμμένος στο Δήμο σε αυτή τη διεύθυνση μετράει για το κριτήριο του εισοδήματος. Αν ο ιδιοκτήτης έχει δικό του νούμερο δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά σε διαφορετική περίπτωση είστε και οι δυο γραμμένοι στο ίδιο νούμερο (διεύθυνση). Προσοχή και πάλι στις εικονικές διευθύνσεις. Σημασία έχει τι διεύθυνση γράφει το συμβόλαιό σας και η βεβαίωση εγγραφής που παίρνετε από τον Δήμο.

- Υπάρχει πιθανότητα να είναι παλαιοί ένοικοι του σπιτιού ακόμα γραμμένοι στη διεύθυνσή μου;
Ναι. Και θεωρούνται συγκάτοικοι. Γι' αυτό όταν πάτε στο Δήμο για να εγγραφείτε κάντε αίτηση να διαγραφούν οποιοιδήποτε άλλοι είναι ακόμα γραμμένοι στη διεύθυνσή σας. Απόδειξη ότι είστε ο μόνος κάτοικος αυτού του σπιτιού είναι το φρέσκο συμβόλαιό σας. Ειδάλλως μπορείται να ζητήσετε ένα γράμμα από τον ιδιοκτήτη που να λέει ότι είστε ο μοναδικός ένοικος του σπιτιού.

- Όλο το νοίκι συνυπολογίζεται για τον καθορισμό του ύψους του huurtoeslag;
Όχι. Το νοίκι αποτελείται από πολλά πράγματα. Το καθαρό/γυμνό νοίκι (kale huur), υπηρεσίες (services) και αν είναι al inclusief μπορεί να περιλαμβάνει και λογαριασμούς, όπως ρεύμα, νερό και θέρμανση/γκάζι (σε εστίες και διαδίκτυο). Δηλώνετε στην αίτηση (και επιδοτείστε γι' αυτό) μόνο το kale huur και services που αφορούν σε συντήρηση, καλοπισμό, καθαρισμό και φωτισμό κοινόχρηστων χώρων. Οποιουδήποτε άλλου είδους services δεν επιδοτούνται. Ποια services επιδοτούνται βρίσκετε εδώ:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/huur-en-servicekosten/wat-is-rekenhuur

- Πως θα ξέρω πόσο είναι το kale huur και τα services;
Ο ιδιοκτήτης ή η εταιρία σας είναι νομικά υποχρεωμένοι να σας παρέχουν το huur specificatie. Είναι μια αναλυτική στην οποία φαίνεται πόσο πληρώνετε για κάθε τι. Πολλές φορές αυτή η λίστα είναι ενσωματωμένη στο συμβόλαιο. Κάθε χρόνο αυτά τα ποσά αυξάνονται ή αλλάζουν οπότε απλά ζητήστε μία φρέσκια huur specificatie πριν κάνετε την αίτησή σας.

- Το ανώτατο/κατώτατο όριο αφορά το kale huur μόνο ή και τα services;
Τα όρια αφορούν όλο το επιδοτούμενο ποσό: kale huur + επιδοτούμενα services. Πρώτα υπολογίζουμε, λοιπόν, το άθροισμα αυτό και μετά κοιτάμε αν είμαστε μέσα στα όρια. ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τα services που επιδοτούνται υπολογίστε το πολύ 12€ ανά service. Αν ο ιδιοκτήτης σας χρεώνει παραπάνω από 12€ αυτό δεν ενδιαφέρει την εφορία και δεν προσμετράται ούτε για το όριο ούτε για το πόσα θα πάρετε. Αν πχ πληρώνετε για kale huur 630€ και για επιδοτούμενα services 80€ μπορεί να φαίνεται αρχικά ότι δεν θα πάρετε επίδομα καθώς (630+80=710€ που είναι πάνω από το όριο των 681€). Αλλά για η εφορία θεωρεί ότι πληρώνετε μόνο 48€ για τα serices οπότε 630+48=678€ κι έτσι δικαιούστε 314€ το μήνα huurtoeslag.

- Πως κάνω αίτηση για huurtoeslag;
Χρησιμοποιώντας το DigID σας κάνετε login εδώ και κάνετε την αίτηση ηλεκτρονικά.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/inloggen_op_mijn_toeslagen

- Πότε θα μπουν τα λεφτά;
Ίσως να πάρει 1-2 μήνες να εγκριθεί το επίδομα. Ίσως σας στείλουν πρώτα ένα γράμμα να σας ζητάνε να επιβεβαιώσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό και να το στείλετε πίσω. Αλλά θα πάρετε τα χρήματά σας αναδρομικά μαζεμένα.

- Έκανα λάθος στα ποσά. Τι να κάνω;
Αν τα πραγματικά ποσά δεν σας θέτουν έξω από τα όρια όπου δικαιούστε το επίδομα, μην κάνετε τίποτα. Στον ετήσιο έλεγχο όπου κοιτάνε τί ποσά δήλωσε ο ιδιοκτήτης θα δουν ότι σας έδωσαν λιγότερα ή περισσότερα απ' ό,τι δικαιούστε και θα σας δώσουν ή ζητήσουν όλη τη διαφορά πίσω μαζεμένη. Συνήθως οι διαφορές είναι μικρές, οπότε δεν αξίζει να δηλωσετε την αλλαγή. Αν παρόλ' αυτά θέλετε να το κάνετε, μπορείτε, μπαίνοντας με το digid εδώ και κάνοντας τις αλλαγές.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/inloggen_op_mijn_toeslagen

- Πλέον έχω συγκάτοικο. Ή ο συγκάτοικος φεύγει. Ή αλλάζω συγκάτοικο. Πρέπει να το δηλώσω;
Ναι, αν όλες αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στο συμβόλαιο πρέπει να μπείτε πάλι στο σύστημα με το DigID για να αλλάξετε τα στοιχεία των συγκατοίκων, ακόμα και αν δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το ύψος του επιδόματος. Θα ζητηθεί η υπογραφή του νέου συγκατοίκου ή δεν θα ξαναζητηθούν εισοδήματα του συγκατοίκου που φεύγει. Αυτό γίνεται επίσης για να βεβαιωθούν ότι όλοι οι συγκάτοικοι έχουν γνώση του ότι λαμβάνεται επίδομα ενοικίου, διότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου ο ένας συγκάτοικος έπαιρνε κρυφά όλο το επίδομα και ο άλλος μες στην άγνοιά του πλήρωνε το μισό του κανονικού ενοικίου.

- Βρήκα δουλειά με υψηλό μισθό. Πρέπει να το δηλώσω;
Αν πιστεύετε ότι η αλλαγή στο εισόδημά σας δεν επηρεάζει το επίδομα ενοικίου δεν χρειάζεται να το δηλώσετε, θα αναπροσαρμώσουν μόνοι τους το εισόδημα στον ετήσιο έλεγχο. Αν όμως ξεπερνά τα όρια και δεν δικαιούστε πια επίδομα πρέπει να το σταματήσετε μόνοι σας. Αλλιώς τα χρήματα που δεν δικαιούσασταν θα σας ζητηθούν όλα μαζεμένα πίσω στον ετήσιο έλεγχο, πιθανόν με τόκο.

6 comments:

 1. Ο πρωτος συνδεσμος δεν λειτουργει .

  ReplyDelete
 2. Ανανέωσα τους συνδέσμους

  ReplyDelete
 3. Καλησπέρα το επίδομα το παίρνεις μία φορά ή μπαίνει κάθε μήνα στον τραπεζικό? Ευχαριστώ

  ReplyDelete
 4. Καλησπέρα. Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Ψάχνοντας εάν ικανοποιώ τις προδιαγραφές για το επίδομα ενοικίου , μπερδεύομαι στο κομμάτι που αναφέρεται στο εισόδημα και savings, personal assets κλπ. Η σελίδα που μας παραπέμπεις είναι στα Ολλανδικά και επίσης θα ήθελα εάν μπορείς να μου πεις τι ακριβώς εννοούν λέγοντας savings and personal assets. ευχαριστώ πολύ.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Καταθέσεις σε τράπεζες, ακίνητα, μετοχές...

   Delete