Wednesday, March 30, 2016

BSN και DigID (κλειδάριθμος)

Είναι πολύ σημαντικό με το που έρθετε στην Ολλανδία να γραφτείτε στο Δήμο. Όλα τα δικαιώματα και τα επιδόματα στην Ολλανδία είναι συνδεδεμένα με την εγγραφή στον Δήμο. Μη δεχτείτε σπίτια/δωμάτια που δεν έχουν εγγραφή στον Δήμο (κινδυνεύετε άλλωστε με πρόστιμο 325€).

Όταν γραφόμαστε στο δήμο (ασχέτως με το ό,τι ακούσετε δεξιά και αριστερά, το μόνο που απαιτείται από τον νόμο για την εγγραφή είναι ταυτότητα/διαβατήριο και συμβόλαιο κατοικίας) θα λάβετε το λεγόμενο BurgerServiceNummer, το οποίο είναι ένα είδος ΑΦΜ που σας ταυτοποιεί σε όλους τους οργανισμούς στην Ολλανδία.

Αν δεν έχετε ακόμα σπίτι και θέλετε να πάρετε BSN, μπορείτε να δηλώσετε την διεύθυνσή σας στην Ελλάδα (και ίσως να σας ζητήσουν μια ολλανδική διεύθυνση μόνο για να σας στέλνουν τα γράμματα) και θα γραφτείτε απλά στο μητρώο RNI (μητρώο μη-Ολλανδών που έχουν οικονομική δραστηριότητα στην Ολλανδία χωρίς να μένουν στην Ολλανδία κι έτσι χρειάζονται BSN). Όταν βρείτε σπίτι, μπορείτε να πάτε με το συμβόλαιο στο Δήμο για να δηλώσετε τη διευθυνσή σας και να σας μεταφέρουν από το μητρώο RNI στο μητρώο BRP, που είναι το κανονικό δημοτολόγιο.

Με το BSN μπορείτε να ζητήσετε DigID στο www.digid.nl Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Διαλέγετε μόνοι σας το όνομα χρήστη και τον κωδικό που θέλετε να έχετε και μετά δηλώνετε τηλέφωνο και e-mail και το σύστημα θα σας ζητήσει να τα επιβεβαιώσετε συμπληρώνοντας έναν κωδικό που θα σας στείλει με μήνυμα στο κινητό και έναν άλλο που θα σας στείλει στο e-mail.

Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν και τη διεύθυνσή σας. Θα σας στείλουν έναν κωδικό με γράμμα. Όταν έρθει το γράμμα θα μπείτε στο σάιτ πάλι για να ενεργοποιήσετε το digid με αυτόν κωδικό (μετά από αυτό ο κωδικός αχρηστεύεται).

Από εδώ και πέρα το μόνο που χρειάζεστε είναι το username και το password που επιλέξατε στην αρχή. Με αυτά μπορείτε να συνδέεστε στα περισσότερα κρατικά web-site για να κάνετε τις αιτήσεις σας ηλεκτρονικά (πχ mijn.overheid.nl, belastingdienst.nl) ή και ιδιωτικά (πχ η ασφαλιστική σας). Κάποια σάιτ μπορεί να απαιτούν και έξτρα ασφάλεια (πχ επιβεβαιωτικό SMS), γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι δηλώσατε το σωστό τηλέφωνο και αν ποτέ αλλάξετε τηλέφωνικό αριθμό μην ξεχάσετε να μπείτε και πάλι στο www.digid.nl για να δηλώσετε το νέο νούμερο και να το επιβεβαιώσετε πάλι μέσω SMS.

2 comments:

  1. Καλησπέρα. το BSN το λαμβάνεις αμέσως με την αίτηση ή περνάνε κάποιες ημέρες? Θα πρέπει να ταξιδέψω στο Ροτερνταμ μόνο για την αιτηση και θελω να ξερω αν θα το λάβω άμεσα για να ανοιξω επί τόπου και τραπεζικο λογαριασμό . ΄Πο΄σες μέρες να υπολογίσω ? Επίσης μπορώ να στείλω με courier τα έγγραφα στο city hall και να μην ταξιδεψω μονο για αυτο το λόγο ? Βιαζομαι να γραφτω για να κανω αιτηση για το επιδομα ενοικιου αλλα δεν μενω ακομη εκει , ενω εχω συμβολαιο και αρα θα ταξιδεψω μονο για το registration to the city hall και προσπαθω να το αποφυγω. Ευχαριστω

    ReplyDelete
  2. Κάποιοι δήμοι το δίνουν αμέσως, κάποιοι σου δίνουν μια απόδειξη εγγραφής και σου λένε ότι το BSN θα σου έρθει με γράμμα. Ίσως με την απόδειξη εγγραφής να μπορέσεις να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό.

    ReplyDelete