Wednesday, November 18, 2015

Επιδόματα


Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει μια σειρά από πακέτα οικονομικών ενισχύσεων που μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή των φοιτητών στην Ολλανδία. Πρόκειται είτε για φοιτητικά επιδόματα είτε για επιδόματα ασφάλισης και ενοικίου που προορίζονται για κατοίκους της Ολλανδίας με χαμηλά εισοδήματα. Ποια είναι αυτά;
Studiefinanciering (StuFi - μόνο για φοιτητές)
Αν έχεις κάποια μερική απασχόληση (η οποία είναι επισημοποιημένη με συμβόλαιο) ενώ σπουδάζεις σε κάποιο από τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, σημαίνει ότι έχεις δικαιώματα για κάποιες από τις οικονομικές ενισχύσεις που παρέχει το ολλανδικό κράτος στους ολλανδούς φοιτητές. Το φοιτητικό αυτό επίδομα είναι το λεγόμενο studiefinanciering (StuFi) και δικαίωμα σε αυτό έχουν όσοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Είναι ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας μέχρι 30 ετών
- Φοιτούν σε κάποιο/α πρόγραμμα/-τα πανεπιστημίου full time
- Εργάζονται τουλάχιστον 56 ώρες το μήνα (περίπου 10 ώρες τη βδομάδα) ή διαμένουν ήδη 5 χρόνια στην Ολλανδία.
Το StuFi είναι ουσιαστικά ένα φοιτητικό πακέτο που προσφέρει κυρίως δύο είδη οικονομικών ενισχύσεων (ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος).
α) το επίδομα
 basisbeurs που αφορά ένα χρηματικό ποσό ύψους 266,23 ευρώ (για το 2010)
β) τη χορήγηση
 studenten OV-chipkaart που αφορά δωρεάν μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένα,τραμ,λεωφορεία). Ανάλογα με την προτίμηση του φοιτητή, η κάρτα ισχύει είτε για όλες τις εργάσιμες μέρες την εβδομάδα είτε μόνο για παρασκευοσαββατοκύριακο και αργίες.
Φυσικά σε περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να αποκτήσει το πτυχίο/δίπλωμα, πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που του δόθηκαν μέσω του basisbeurs.
Στο StuFi συμπεριλαμβάνεται και ένα τρίτο χρηματικό επίδομα, το aanvullendebeurs σε περίπτωση που ο φοιτητής κατάγεται από οικογένεια με χαμηλό εισόδημα (συνολικό εισόδημα γονέων μέχρι 45000 ευρώ).
Οι αναλυτικοί όροι, η αίτηση για το StuFi όπως επίσης και online calculators (“rekenhulp”) που υπολογίζουν το ακριβή χρηματικό ποσό που δικαιούται ο κάθε φοιτητής ανάλογα με το εισόδημα και τις προϋποθέσεις που πληροί, βρίσκονται στη σελίδα του οργανισμού DUO (studiefinanciering):
Τέλος δίνεται το δικαίωμα να δανειστείς κάποια χρήματα (rentedragende lening) ή/και να δανειστείς το ακριβές ποσό των διδάκτρων (collegegeldkrediet). Το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό και το ανώτατο όριο της μηνιαίας δόσης είναι αρκετά χαμηλό. Η αποπληρωμή ξεκινάει 2 χρόνια μετά την εύρεση σταθερής  εργασίας (πλήρους απασχόλησης) με αξιόλογο εισόδημα.

(Σημείωση: από 1/9/2015 το Basisbeurs έχει μετατραπεί σε δάνειο για τα Master. Με επιτόκιο κάτω του 0.5% και αποπληρωμή 2 χρόνια μετά την αποφοίτηση. Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες ιχύουν ακόμα)
Zorgtoeslag
Η ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική για όλους τους κατοίκους που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές που έχουν ασφάλεια στην Ελλάδα, φροντίζουν και αποκτούν την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης (ΕΚΤ) ύστερα από αίτηση στο ασφαλιστικό ταμείο τους. Η κάρτα αυτή είναι δωρεάν και απαλλάσει τους φοιτητές από την υποχρέωση ασφάλισης. Όσοι όμως δεν είναι κάτοχοι της συγκεκριμένης κάρτας, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αίτηση για ιατρική ασφάλιση (φοιτητικό πακέτο) σε κάποια ολλανδική εταιρία.
O οργανισμός Belastingdienst (www.toeslagen.nl), προσφέρει επίδομα ασφάλισης στους όλους όσους κατοικούν νόμιμα στην Ολλανδία (συμπεριλαμβανομένου και όσων δεν έχουν ολλανδική υπηκοότητα) που έχουν χαμηλό προσωπικό εισοδήμα (κάτω των 26.000 ευρώ ετησίως). Οι αλλοδαποί φοιτητές ανήκουν φυσικά σε αυτή την κατηγορία, καθώς εδώ δεν υπολογίζεται το εισόδημα των γονέων και επισήμως οι περισσότεροι έχουν μηδενικό εισόδημα). Το zorgtoeslag φέτος κυμαίνεται στα 70 ευρώ. (σημείωση ότι υπάρχουν και φοιτητικά πακέτα ασφάλισης -χωρίς διακαίωμα σε zorgtoeslag- που κοστίζουν πάνω κάτω το ίδιο με ένα κανονικό πακέτο ασφάλισης με zorgtoeslag).
Η αίτηση, οι όροι αναλυτικά όπως επίσης και Online calculators (proefberekening) που υπολογίζουν το ακριβή ποσό ανάλογα με την ηλικία και το εισόδημα του ενδιαφερόμενου βρίσκονται στην σελίδα: www.toeslagen.nl στην κατηγορία zorgtoeslag.
Huurtoeslag
Ο οργανισμός Belastingdienst προσφέρει επίσης και επίδομα ενοικίου στην ίδια κατηγορία ανθρώπων με το zorgtoeslag δηλαδή πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Το δικαίωμα επιδόματος huurtoeslag καθορίζεται κυρίως ανάλογα με την ηλικία και το συνολικό εισόδημα που έχει ο ενδιαφερόμενος (ισχύει ό,τι και για το zorgtoeslag), όπως επίσης και ανάλογα με το είδος της κατοικίας (αυτοτελές διαμέρισμα σπίτι ή δωμάτιο σε φοιτητική εστία), ποσό του καθαρού ενοικίου, τον αριθμό των ενοίκων στο σπίτι κλπ.
Η διαδικασία για την αίτηση είναι η ίδια με τη διαδικασία για το επίδομα ασφάλισης και μπορεί να γίνει online στην προαναφερόμενη σελίδα www.toeslagen.nl με επιλογή της αντίστοιχης κατηγορίας huurtoeslag. Επειδή από πόλη σε πόλη οι όροι συμβολαίων ενοικίασης κατοικίας είναι διαφορετικοί, συστήνεται ο κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφτεί τους online calculators για το huurtoeslag στην παραπάνω σελίδα και να δει αν δικαιούται το επίδομα ενοικίου και το ύψος του ποσού που του αντιστοιχεί.

Kinderopvangtoeslag
Επίδομα παιδικού σταθμού. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα (ως τότε εδώ).

 Περισσότερες πληροφορίες στο ποστ με τις Συχνές Ερωτήσεις

No comments:

Post a Comment