Wednesday, November 18, 2015

Στέγαση

Η Ολλανδία έχει τρομερό πρόβλημα στέγασης. Το πρόβλημα αυτό δεν το έχουν μόνο οι ξένοι αλλά και οι ίδιοι οι Ολλανδοί. Υπάρχουν λίγα σπίτια και πολύς κόσμος που ψάχνει. Η διαφορά με τον τρόπο που ψάχνουμε στην Ελλάδα είναι τεράστιος.

Εδώ μπορεί να πάρει μήνες να βρει κανείς σπίτι. Μπορεί ο ρυθμός με τον οποίο καταφέρνει να δει σπίτια να είναι ένα σπίτι τη βδομάδα. Και όταν καταφέρεις να δεις ένα σπίτι, ακόμα κι αν δηλώσεις ότι το θέλεις, δε σημαίνει ότι θα είσαι αυτός που θα επιλέξει ο σπιτονοικοκύρης να νοικιάσει το σπίτι. Υπάρχουν πολλοί άλλοι που ενδιαφέρονται.

Για τους φοιτητές η καλύτερη συμβουλή είναι να δεχτούν στην αρχή ό,τι τους δίνει το πανεπιστήμιο, ώστε η μετάβασή τους να είναι όσο πιο εύκολη και ομαλή. Και όταν θα είναι εδώ μπορούν να βρουν άλλο ένα ή δύο άτομα άτομα που ενδιαφέρονται και να αρχίσουν να ψάχνουν για σπίτι.


Kamers και scammers

Στην Ολλανδία είναι πολύ συχνό να νοικιάζεις δωμάτιο αντί για σπίτι. Αυτός ο τρόπος κατοικίας λέγεται kamers και κάθε συγκάτοικος έχει ξεχωριστό συμβόλαιο με το σπιτονοικοκύρη. Αυτός ο τρόπος κατοικίας δε δικαιούται επίδομα ενοικίου (huurtoeslag). Ειδικά γι' αυτούς που έρχονται τώρα στην Ολλανδία ο πιο εύκολος τρόπος για να βρεις κάπου να μείνεις είναι να υπονοικιάσεις ένα δωμάτιο κάποιου Ολλανδού που φεύγει για ένα 6μηνο στο εξωτερικό (είναι πολύ συχνή περίπτωση).

Ο κύριος τρόπος αναζήτησης είναι το Διαδίκτυο. Είτε σε σάιτ μεσιτικών (μια λίστα εδώ) είτε μέσω Facebook groups (ένα παράδειγμα είναι τα Find a room in... ή τα γκρουπ που έχουν στο όνομά τους τη λέξη housing). Προσοχή στους απαταιώνες στο Φατσοβιβλίο. Ποτέ μη στείλετε λεφτά σε κάποιον χωρίς να έχετε επισκεφθεί το σπίτι πρώτα να βεβαιωθείτε ότι... υπάρχει! Ειδικά ιδιοκτήτες που και καλά είναι στο εξωτερικό και θα σας στείλουν τα κλειδιά με κούριερ είναι 99% των περιπτώσεων απατεώνες.


Προμήθεια μεσιτικών

Τα μεσιτικά θα σας ζητήσουν κατά πάσα πιθανότητα προμήθεια. Να ξέρετε ότι αυτό είναι παράνομο αν δεν έχετε ζητήσει εσείς ρητώς από ένα μεσιτικό να σας βρει σπίτι/δωμάτιο. Το να επικοινωνήσετε με ένα μεσιτικό για να ζητήσετε να δείτε ένα από τα σπίτια που έχει στο σάιτ του, δεν ισοδυναμεί με ανάθεση στο μεσιτικό να σας βρει σπίτι, οπότε πάλι βάσει του νόμου δεν υποχρεούστε να τους πληρώσετε προμήθεια (μπορούν να χρεώσουν μόνο τον ιδιοκτήτη). Αν πληρώσατε ένα μεσιτικό ήδη για το σπίτι που μένετε, επικοινωνείστε με το Juridisch Loket για να σας βοηθήσουνε να γράψετε ένα εξώδικο με το οποίο θα απαιτείτε από το μεσιτικό να σας επιστρέψει την προμήθεια.


All-inclusive

Συχνά κάποια σπίτια είναι διαθέσιμα al-inclusief. Αυτό σημαίνει ότι στο νοίκι περιλαμβάνονται και οι λογαριασμοί (χωρίς να είναι στάνταρ ποιοι λογαριασμοί περιλαμβάνονται) και μερικές φορές και οι δημοτικοί φόροι (πχ στις εστίες). Καλύτερα να αποφεύγετε τέτοια σπίτια, γιατί συνήθως το ποσό που αντιστοιχεί στους λογαριασμού είναι υπερφουσκωμένο και καθαρή αισχροκέρδια από μεριά των ιδιοκτητών. Αν νοικιάσετε exclusief και πάρετε τους λογαριασμούς στο όνομά σας, θα σας βγει σίγουρα πιο φθηνά (60-80€ το μήνα, το άτομο για ρεύμα, γκάζι, νερό και ίντερνετ, σε σπίτια με 2 ή περισσότερα άτομα). Στο www.pricewise.nl μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις εταιριών για ρεύμα/γκάζι, ίντερνετ, ακόμα και ασφαλιστικές.


Huurcommissie

Στην Ολλανδία υπαρχει μια επιτροπή προστασίας των ενοικιαστών: η Huurcommissie. Αν πιστεύετε ότι το σπίτι σας είναι κακής ποιότητας (πχ έχει μονά τζάμι ή είναι μικρό) ενώ ο ιδιοκτήτης σας βάζει να το πληρώνετε χρυσάφι, μπορείτε να καλέσετε αυτή την επιτροπή για να μετρήσει την αξία του σπιτιού. Αν η επιτροπή καταλήξει σε νοίκι κάτω των 710€ τότε ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να κατεβάσει το νοίκι στην τιμή που όρισε η επιτροπή και να σας επιστρέψει και την διαφορά από τη στιγμή που νοικιάσατε ως και το τελευταίο νοίκι που πληρώσατε. Σε αυτή την επιτροπή έχετε δικαίωμα να καταφύγετε τους πρώτους 6 μήνες από τη στιγμή που ξεκινήσατε να νοικιάζετε το σπίτι.


Κοινωνικές κατοικίες

Κάποια σπίτια στην Ολλανδία δεν ανήκουν στην ελεύθερη αγορά, αλλά το νοίκι τους ρυθμίζεται από νομοθεσία. Αυτό γίνεται ώστε άτομα και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα να μπορούν να βρίσκουν σπίτι παρά το μεγάλο πρόβλημα στέγασης της Ολλανδίας. Αυτός ο τομέας στέγασης ονομάζονται Sociale woning.

Επειδή αυτά τα σπίτια δεν είναι πολλά υπάρχει σειρά πρωτερεότητας. Σας συμβουλεύουμε να γραφτείτε μέσα στον πρώτο μήνα κιόλας που θα είστε στην Ολλανδία στη λίστα, γιατί μπορεί να πάρει χρόνια μέχρι να έρθει η σειρά σας (από 1-2 χρόνια σε έναν μικρό επαρχιακό δήμο έως 10 χρόνια στο Άμστερνταμ). Οπότε όσο αναβάλλετε την εγγραφή σας τόσο μετατοπίζεται για αργότερα στο μέλλον η μέρα που θα έχετε δικαίωμα για ένα τέτοιο σπίτι.

Ακόμα και αν το εισόδημά σας είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και δε δικαιούστε τέτοιο σπίτι είναι καλή τακτική να γραφτείτε στη λίστα, ώστε να έχετε παλιά ημερομηνία εγγραφής (άρα υψηλή πρωτεραιότητα) κι έτσι αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι και χάσετε τη δουλειά σας ή οτιδήποτε άλλο και χρειαστεί να μετακομήσετε σε ένα φθηνότερο σπίτι, να έχετε τη δυνατότητα να μετακομήσετε σε ένα sociale woning. Η εγγραφή στη λίστα κοστίζει μόνο 10€ το χρόνο. Και για να μπείτε στη λίστα πρέπει να μένετε ή να εργάζεστε στον εν λόγω δήμο, αλλά από τη στιγμή που θα μπείτε στη λίστα, παραμένετε σε αυτή για όσο πληρώνετε το ετήσιο κόστος, ακόμα και αν μετακομίσετε σε άλλο δήμο.

Σε κάθε περιοχή, το sociale woning έχει και άλλο όνομα, οπότε θα πρέπει να μάθετε πώς λέγεται στη δική σας περιοχή. Στη Χάγη και στο Ντελφτ για παράδειγμα είναι το www.woonnet-haaglanden.nl ενώ στο Άμστερνταμ και τα περίχωρα www.woningnet.nl

Γραφτείτε ΤΩΡΑ για να μην το μετανιώσετε σε μερικά χρόνια. Ακόμα και αν είστε φοιτητές και νομίζετε πως θα φύγετε μετά τις σπουδές σας, ποτέ δεν ξέρετε πώς θα έρθουν τα πράγματα.

1 comment:

  1. Καλησπέρα. Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Ψάχνοντας εάν ικανοποιώ τις προδιαγραφές για το επίδομα ενοικίου , μπερδεύομαι στο κομμάτι που αναφέρεται στο εισόδημα και savings, personal assets κλπ. Η σελίδα που μας παραπέμπεις είναι στα Ολλανδικά και επίσης θα ήθελα εάν μπορείς να μου πεις τι ακριβώς εννοούν λέγοντας savings and personal assets. ευχαριστώ πολύ.

    ReplyDelete